İçeriğe geç
Anasayfa » Banka Kurulumunda Teknolojik Altyapı Seçimi

Banka Kurulumunda Teknolojik Altyapı Seçimi

Yeni bir banka kurulumu hikayesine başlamadan önce bankacılık sektöründeki son gelişmelere bakmakta fayda vardır.

Türkiye’de 2000 yılında yaşanan finansal krizin ardından yaklaşık 15 yıl boyunca sakin bir dönem geçiren yeni banka kuruluşları, 2015 yılında kamunun sektöre girişiyle hareketlenmiştir. 2015-2020 arasında Türk bankacılık sektöründe Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım yeni bankalar olarak kurulmuşlardır. 2020’den sonra ise bankacılıkta özel sektör yatırımları dikkat çekmektedir. Şirketlerin daha butik hizmet arayışı, servis ve dijital bankacılık mevzuatlarının yayınlanması ve yabancı sermaye girişleri bu hareketlilikte pay sahibidir. BDDK’nın 2015’ten bu yana 23 yeni bankaya (katılım, yatırım, dijital) kuruluş izni verdiğini görüyoruz. Bu bankalardan 13 tanesi faaliyet izni almış, 9 tanesi faaliyet izni almayı beklemekte, bir tanesinin ise kuruluş izni iptal edilmiş durumdadır.

Faaliyet izni alan 13 bankanın 8 tanesi, faaliyet izni bekleyen 9 bankanın da 2 tanesi Architecht’in BOA Bankacılık ve Teknoloji Platformunu tercih etmiştir. Son 9 yılda bankacılık faaliyetlerine başlayan 20 bankanın 10 tanesinin BOA’yı tercih etmesi Architecht’i ana bankacılık altyapısı anlamında lider oyuncu konumuna getirmiştir.

Sektörle ilgili kısa bilgilendirmenin ardından Architecht olarak yakalamış olduğumuz bu başarının ardında yatan nedenler ve bir bankayı yeni kuruluş serüveninde neler beklediğine dair konulara değineceğiz.

Neden BOA ile Banka Kurulumu?

BOA, üzerinde 15 yıldır yatırım yapılan şubeli ya da şubesiz bir bankanın ihtiyaç duyabileceği uçtan uca tüm modülleri barındırmaktadır. BOA içerisinde, internet ve mobil bankacılık, 17.000+ ekranı, EOD task yapısı, doküman yönetim sistemi, otomatize çalışan kural motorları (rule engine’ler), veri sözlüğü, merkezi çalışan business servisler, fraud altyapısı, tanım tabanlı iş akış tasarlayıcısı ve kural ağaçları, yine tanım tabanlı yetkilendirme altyapısı, web tabanlı çalışan arayüzleri, müşteri, hesap, muhasebe, hazine, dış ticaret, krediler gibi kritik modüllerde sorunsuz ve third party bağımsız çalışan altyapısıyla müşterilerine güçlü bir bankacılık altyapısı sağlamaktadır.

Şekil 1. BOA Ana Bankacılık Uygulaması – İş Mimarisi

Banka kuruluş izni alan firmalar açısından bakıldığında BDDK’dan faaliyet izni alma sürecinde BOA’nın daha önce 10 kez denetimlerden geçerek lisans almış olması, yeni kurulan bankaların elini yasal otorite karşısında oldukça güçlendirmektedir.

Diğer taraftan BOA’da yeni geliştirilen merkezi kod yaklaşımıyla bir bankada yapılan değişikliğin diğer bankalara da hızlı bir şekilde geçilmesi ile merkezi bir ortam altyapısı sağlanırken yeni bir banka kuruluşu esnasında da bankanın isim ve logo gibi özlük bilgilerinin merkezi bir yerden yönetilmesi sağlanmaktadır.

BOA Modernizasyonu

BOA Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformunun altyapısı, daha modern ve daha bağımsız bir yapıya kavuşturacak olan .NET Core teknolojisiyle yeniden modernize edilmektedir.

Değişen teknolojik ihtiyaçlar nedeniyle Architecht’in bankacılık altyapısına yatırımları devam etmektedir. OBA Suite isimli Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu’nun ilk duyurusu Ocak 2024’te Microsoft ile birlikte yapılmıştır. OBA’nın LowCode – NoCode özellikleri, Yapay Zeka, OpenAI ChatGPT, LLM ve Microsoft Github Copilot gibi ileri teknolojilerle entegre edilerek, yazılım geliştirme süreçleri daha da optimize edilmektedir. OBA Suite Platformu, LowCode – NoCode yapısıyla üzerinde bankacılık uygulamaları geliştirmeye uygun şekilde tasarlanmıştır. OBA Suite üzerinde modül bazlı geliştirme süreçleri devam etmektedir.

Şekil 2. OBA Suite Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformu – Ana Mimari

Neden Architecht?

2010 yılında BOA yatırımı ile başlatılan dijital dönüşümün sektörde büyük yankı oluşturması, BOA’nın ilk müşterisi olan Kuveyt Türk’ün bu yatırımla birlikte rakipleriyle arayı açarak sektörde lider konuma yükselmesi, BOA bankacılık yazılımının piyasada ilgi görmesine yol açmıştır. Architecht’in, geliştirilen BOA altyapısını ve bu konudaki know-how’ın ana ortağı Kuveyt Türk’ün dışında yeni açılan 20 bankadan 10 tanesiyle paylaşması bu konuya sadece rekabet perspektifiyle bakmadığı, sahip olduğu en önemli değeri tüm sektörle paylaşma, paylaşarak birlikte büyüme, en nihayetinde ülke ekonomisine birlikte katkı sunma hedefleri taşıdığını göstermektedir.

Bankacılıkta başarılı bir dijital dönüşüm hikayesinin bir ürünü olarak kurulan Architecht, 750 kişilik yetkin kadrosuyla hem Kuveyt Türk’e, hem de bankacılık sektöründeki diğer müşterilerine hizmet vermektedir. Architecht, ayrıca 2019 yılında başlattığı çevik dönüşüm süreciyle müşteriyi merkezi alan bir yaklaşımla sürekli olarak kendisini ve ürünlerini geliştirmeye devam etmektedir. Architecht aynı zamanda yeni banka kurulum süreçlerinde bilgi birikimini müşterilerine aktarmakta, bu yolculukta onlarla geçmiş deneyimlerini paylaşmaktadır. Konu bir bankacılık uygulaması satışından daha çok müşterisinin kuruluş deneyimine ve zorluklarına ortak olma, zorlukları birlikte aşma, kurulan sistemin sağlamlığı kadar proaktif ve müşteriyi merkezi alan bir yaklaşımla müşterisinin derdine ortak olma hikayesi barındırmaktadır.

BOA Kullanan Bankaların Finansal Göstergeleri

BOA kullanan bankaların kendi web sitelerinde yayınladıkları finansal sonuçların özeti aşağıdaki şekildedir.

Şekil 3. BOA Kullanan Bazı Bankaların Özet Finansal Göstergeleri

5 Adımda Banka Faaliyet Lisanslama ve Kurulum Süreci

  1. Çalışan Kadrosu

    Bir banka kurarken kurulacak sistemi işletecek olan kadronun nitelikli, kendi alanında uzman olması en önemli unsurların başında gelmektedir. Özellikle kritik modüllerdeki uzmanlıklar bankayı kurulum sürecinde rahatlatmakta ve bankanın hedeflediği stratejik iş planlarına ulaşmada en önemli unsurların başında gelmektedir. Temel Bankacılık, muhasebe, krediler, operasyon, ödeme sistemleri, hazine, IT altyapısı, iç sistemler gibi alanlar ilk etapta ihtiyaç duyulan başlıklardır.
  2. Teknoloji Seçimi

    Bankacılık altyapısının güvenilir olması, bu altyapının bir çok denetimden geçerek lisanslama süreçlerini başarı ile tamamlamış olması, arkasında güçlü bir bankanın yer alarak olası tüm bankacılık regülasyon değişikliklerinin de hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve ilgili müşterilere taşınması, güçlü kadrolarla ve SLA süreleri ile bakım hizmetinin verilmesi kritik öneme sahip başlıklardır. Konunun bir diğer tarafı da, teknoloji seçimi kadar bu teknolojiyi sağlayan firmanın da gerek hizmet kalitesi, gerekse finansal dayanıklılık açısından müşterilerinde endişe oluşturmayacak bir yapıda olmasıdır.
  3. Veri Merkezi Yönetimi

    Bankalar, kritik müşteri verileri barındırdığı için yasal mevzuat açısından veri merkezi altyapısı için en uygun vendor seçimi yapmakla mükelleftir. Veri merkezi şirketinin yasal mevzuatın gerektirdiği Tier 3 veya Tier 4 bir veri merkezi olması, DRC altyapısı, sunucu, veri tabanı yönetimi, network ve güvenlik anlamında kaliteli bir yönetilen hizmetler yelpazesi sunması faaliyet izni için zorunlu olan unsurlardır.
  4. Bağımsız Denetim Şirketi

    Faaliyet izni sürecinde bankaya danışmanlık yapacak olan, gerektiğinde tüm politika, prosedür ve yasal tüm iç mevzuatların oluşturulmasında birlikte çalışılacak olan bağımsız denetim şirketi seçimi önemlidir. Burda bankanın bir yatırım bankası mı, yoksa dijital banka mı olacağına göre süreçler farklılaşabilmektedir. Denetim şirketinin buna göre süreçleri uyarlayabilmesi, faaliyet izni sürecinde bankacılık altyapısının hem denetimini yapabilmesi, hem de UAT sürecinde test senaryolarını koşabilmesi beklenmektedir. Bu noktada başka bir kritik husus denetim şirketi ile bankacılık uygulaması sahibi şirketin koordineli ve uyumlu çalışması da süreçlerin tıkanmadan ilerlemesi açısından kritiktir.
  5. Faaliyet Öncesi Entegrasyonlar

    Faaliyet izni alındıktan sonra BDDK tarafından bankaya bir banka kodu tahsis edilmektedir. Banka bu kod ile TCMB, SWIFT, KKB, MKK, Takasbank gibi kuruluşlara başvurarak entegrasyon süreçlerini başlatmaktadır. Bu noktada her bir kurumun teknik olarak entegrasyon isterleri değişebilmektedir. Architecht, BOA ile faaliyet lisansı alan 8 banka müşterisi için gerekli olan tüm entegrasyonları kurduğu için bu konuda oldukça yüksek bir deneyime sahiptir.

Kaynakça:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir