İçeriğe geç
Anasayfa » Müşteri Deneyiminin Temelinde İçerik

Müşteri Deneyiminin Temelinde İçerik

Müşteri Deneyiminin Temelinde İçerik

İçerik, müşteri deneyimi ile bu deneyimin iyileştirilmesi için bir gerekliliktir. En basitinden söylersek, iyi bir müşteri deneyimi; kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği yönlendirmeyi sağlayan bir içerikle sağlanabilir.

Kısaca içerik; amacı olan bir bilgi ve bu bilginin çeşitli kanallardan okuyucuya ulaştırılmış halidir. Bir kitap, bir dergi bu kapsamda değerlendirilebilir. Web sayfaları, reklamlar, videolar, SMS’ler, e-postalar ve sosyal medya araçlarındaki paylaşımlar birer içerik örneğidir. İkinci bölümdekileri daha çok dijital içerik örnekleri olarak sayabilir, müşteri deneyimi ile ilişkilendireceğimiz içerik konusunu, bu örnekler üzerinden anlatabiliriz.

Her içerik kullanım alanı ve özellikleri bakımından birbirinden farklıdır. Müşteri deneyimi açısından değerlendirdiğimizde, deneyimi şekillendiren başlıca şeyin içerik olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakımdan içerik müşteri deneyimi için bir gerekliliktir.

İçerik Müşteri Deneyiminin Temel Bileşenlerindendir

Müşteri deneyimi pazarlama, satış, müşteri hizmetleri gibi süreçleri içeren bir dizi eylemden meydana gelir. İletişim / etkileşim de deneyimin temel bileşenlerinden biridir. Unutmamalıyız ki, geliştirdiğimiz ürünler vasıtasıyla kullanıcılarla iletişim kurarız. Bu iletişim ürünün tasarımıyla birlikte kurguladığımız metinlerle gerçekleşir. Doğru, anlaşılır metinler, iletişim ve etkileşimin de doğru yapılmasını, bu şekilde müşteri deneyimi sürecinin sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Ürünün anlaşılırlığını ve kullanılabilirliğini artıran, aynı zamanda marka değerine katkı yapan içerik çalışmaları, doğru kurgulandığında müşteri memnuniyetini artıran başlıca unsurlardan biri olacaktır.

İçerik çalışmalarının müşteri deneyimini iyileştirmesi açısından ürününüze başlıca katkıları şunlar olacaktır:

Standardizasyon: Metinlerinizin fark edilebilir bir standardı olur. Ürününüz için doğru içerik stratejisini ve içerik standartlarını oluşturabilirsiniz. Doğru kelimeleri seçerek, imla kurallarına uygun, hatasız içerikler oluşturabilir, profesyonellik algısını yükseltebilirsiniz. Kolay okuma, ürünün rahat kullanımına yardımcı olacaktır. Bu şekilde tutarlı bir iletişim de sağlayabilirsiniz.

Müşteri Etkileşimi: Deneyimlerden yararlanarak oluşturulan içerikler, kullanıcının ürün arayüzü ile arasında ilişki kurmasını sağlayacak hitabeti sağlar. Örneğin; gizli özne olarak “sen” veya “siz” kelimeleriyle kullanıcıyı hikayenin içine çekebilirsiniz. Doğru ve yönlendirici içerik, etkileşimi, dolayısıyla memnuniyeti artıracaktır.

Doğru Hedef Kitle: Metin çalışmaları hedef kitle özellikleri değerlendirilerek ya da persona göz önünde bulundurularak yürütüldüğünde, deneyimin ihtiyacı olan iletişimi sağlar. Uygun dil satın almayı teşvik edecek, hatta müşteri bağlılığını artıracaktır.

Kısa, Öz Metinler: Kısa metinlerle alanınızdan ve zamandan tasarruf sağlarsınız. Metin çalışmalarının temelinde kısa ve öz içerik yer alır. Ancak kısa yazarken anlamı kaybetmeyen, deneyimin ruhunu göz önünde bulunduran metinler oluşturmak gerekir. Kısa, anlaşılır metinlerden oluşan kullanımı kolay ekranlar, kullanıcıya keyifli bir deneyim sunacaktır.

Benzer katkıları çoğaltmak mümkün. Bu açıdan bir ürünün var olabilmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için doğru müşteri deneyimi sunması gerektiği unutulmamalıdır. Müşterilerin beklentilerini karşılayan hatta bu beklentileri kişiselleştirebilen bir ürün sunabilmek markanızı öne çıkaracaktır.

Deneyimin oluşması kadar iyileştirilmesi de birçok yönden içeriğe bağlıdır. Müşteri geri bildirimleri, içeriğin zenginleşmesine ve deneyimin iyileştirilmesine katkı sağlayan ciddi bir örnek olarak karşımıza çıkar. Müşterinin düşüncelerini öğrenmek, deneyim sürecini değerlendirmenin en hızlı ve kolay yoludur. Bu süreci olumlu yönde değerlendirmek de oluşturacağınız çeşitli iletişim seçenekleriyle (satış ve kullanım sonrası anketleri, olumlu / olumsuz geri dönüşler) sizin elinizde.

Sonuç olarak müşteri deneyimi sürecinin süreklilik arz eden çalışmalarla iyileşeceğini, bu çalışmaların da oluşturacağınız içeriklerle şekilleneceğini söyleyebiliriz. Müşteri beklentilerini iyi analiz ederek doğru bir iletişim ve içerik stratejisi oluşturmanın, bunu yaparken de yenilikleri takip ederek uygulamanın müşteri deneyiminin temel bileşenlerinden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir